Oppsummering av eBird Global Big Day 14. mai 2016

ALT (!!) sum hevur við náttúru at gera. Ein vanlig eygleiðing, ein "býttur" spurningur, einki er so týðningarleyst at tað ikki kann skrivast her.
sveinom

Oppsummering av eBird Global Big Day 14. mai 2016

Unread post by sveinom » 21 May 2016, 10:18

eBird (http://ebird.org) arrangerte Global Big Day, en internasjonal dugnad for å registrere fugler, på lørdag 14. mai. Også Færøyene deltok på Global Big Day.

De foreløpige resultatene (per lørdag 24 mai) for hele verden er 6251 arter er registrert i 145 “land” (her regnes Antarktis, åpne havområder og en del øyer som egne “land”). 16121 personer har sendt inn 44271 observasjonslister. Den globale oppsummeringen kan finnes på http://ebird.org/ebird/globalbigday

På Færøyene var det 12 personer som sendte inn tilsammen 99 observasjonslister, og 63 fuglearter ble observert. Dette er nesten like mange arter som på Island, hvor 69 arter ble observert på samme dag. De som ønsker ytterligere sammeligning av forskjellige land, kan finne landsdata på http://ebird.org/ebird/region/world/reg ... Y_2016a&m=

Janus Hansen observerte nesten utrolige 53 arter i løpet av lørdag 14. mai, Johannis Danielsen fant 44 arter, og Svein-OIe Mikalsen fant 41 arter. Blant arter som ble funnet, men ikke er så vanlige, kan nevnes kolont (Melanitta nigra), leyvljómari (Phylloscopus trochilus; OK, ikke spesielt uvanlig, men det er en stor glede å høre dens forsiktige og vakre sang), grannljómari (Phylloscopus collybita), reyðspógvi (Limosa limosa), tannont (Mergus merganser), kápureyð ont (Tadorna tadorna) og grábøkut ont (Athya marila).

Det ble ikke noen nye arter for på denne lørdagen, og heller ikke svært sjeldne gjester. Vi vet at det er noen sjeldne gjester på besøk, slik det blant annet er dokumentert av Silas Olofson og Rodmund á Kelduni. Men 16. mai observerte Jón Aldará en nevgulur lómur (Gavia adamsii), den fjerde registreringen på Færøyene, og den første på 28 år. I eBird er det nå registrert 112 arter (per 21 mai 2016). Dette er bare ca 35% av alle artene som er sett på Færøyene. I “Færøernes fugle – fakta og tall” har Jens-Kjeld Jensen og Søren Sørensen listet opp 312 arter som er funnet på Færøerne. Etter at boken ble gjort ferdig i 2014-2015 (utgitt høsten 2015), er det registrert minst fire nye arter: amurfalk (Falco amurensis), polargås (Branta hutchinsii), hjelmfiskand (Lophodytes cucullatus) og plystresnipe (Tringa melanoleuca).

Det er andre gang Global Big Day arrangeres, men eBird og Cornell Universitetets Ornitologiske laboratorium tar sikte på at dette skal bli et årlig arrangement. Men eBird kan brukes hver dag, hele året, og alle som er interessert i fugler kan bidra til at vi kan få større kunnskap om disse fascinerende skapningene. I denne sammenhengen er vanlige fugler like interessante og viktige som sjeldne fugler. Derfor trenger man ikke å være en fugleekspert for å bruke eBird.

Alle som deltok på lørdag 14 mai skal ha en stor takk!

Les mer om hvordan eBird brukes på http://www.faroenature.net/bloggar/leiv ... ebird.html

Beste hilsen
Svein-Ole