eBird og Global Big Day 9 mai

ALT (!!) sum hevur við náttúru at gera. Ein vanlig eygleiðing, ein "býttur" spurningur, einki er so týðningarleyst at tað ikki kann skrivast her.
sveinom

eBird og Global Big Day 9 mai

Unread post by sveinom » 06 May 2015, 15:07

Hei

Lørdag 9 mai er "Global Big Day" hvor man prøver å få inn flest mulig observasjoner fra hele verden, og også Færøyene kan gi et viktig bidrag gjennom å bruke eBird.

eBird er et online system som fugletittere kan bruke til å rapportere og holde orden på sine observasjoner. Du kan finne det på nettsiden ebird.org. Du kan velge mellom språkene engelsk, fransk, spansk og portugisisk.

eBird er laget av Cornell universitetets Ornitologiske laboratorium, og dataene brukes i forskning på fugler. Dine observasjoner blir samlet til større oversikter mellom regioner og land, og på denne måten kan alle fugletittere bli et globalt nettverk. Over tid vil dataene fortelle mye om utbredelse og antall av fugler, og om hvordan klima eller andre ting påvirker lokal og global utbredelse. Med sin beliggenhet midt ute i Atlanteren, kan Føroyar gi et viktig bidrag i overvåkningen av situasjonen for fuglene. Hvis dere går til eBirds "Explore data", kan dere finne hva som er registrert på Færøyene per i dag.

eBird er enkelt å bruke, men det er en fordel å ha en fuglebok som kan gi deg de engelske navnene på fuglene (i tillegg til de latinske).

Alle kan registrere seg som brukere på eBird. De som sender inn observasjonslister, bør forholde seg til noen enkle regler:
- Du må ha en sikker identifikasjon på fuglene. Hvis du ikke har en sikker identifikasjon, kan du registrere fuglen i den relevante gruppe (måsefugler = Larus sp., spurvefugler = passerines, etc). Alternativet er å ikke registrere fuglen.
- Du teller antall fugler over en observasjonsperiode, som kan være kort (noen få minutter) eller lang (opptil noen timer). Vanlige fugler er like interessante som sjeldne fugler.
- Registeringene knyttes til observasjonsområdet, som kan være et bestemt punkt (eksempel: egen urtegard), en linje (eksempel: veien Kyrkjubøur til Uti á Bø, eller stien rundt Vesturvarði), eller mindre område (eksempel: Kalbaksbotnur eller vannet ved Eiði). De forskjellige observasjonspunktene registreres som separate observasjonslister. Punktet angis på et kart.
- Hvis det brukes en linje, bør det ikke være for varierende naturforhold langs veien. For eksempel er det ikke naturlig å registrere fugler fra Vidarlundin sammen med fugler fra havnen.
- Uventede og sjeldne observasjoner fanges opp av et "filter", og blir ikke synlig i oversikten før den er godkjent. Du må være i stand til å dokumentere observasjonen på en overbevisende måte. Det enkleste er selvfølgelig et foto, men en beskrivelse av utseende, oppførsel, lokalitet, etc, kan også være tilstrekkelig. Beskrivelsen bør være på engelsk, evt dansk/norsk/svensk.

Hvis det er noen spørsmål, ta gjerne kontakt med meg på sveinom@setur.fo.

Beste hilsen
Svein